De første år i huset

Morescovej - Kirkevej

Det omgivende miljø

Miljøet

Huset er beliggende i et smørhul lige midt i den gamle landsby Ordrup, med utrolige dejlige omgivelser, både i nærmiljøet, og i omegnen, herunder Charlottenlund Skov, Skovshoved Havn, Dyrehaven ved Jægersborg, Badestrande ved både Charlottenlund Strand og Bellevue, og ikke mindst Bernstorffs Gods, Charlottenlund Slot m.fl. Den skønne Ordrupvej med Kro og Hotel, Adelaide parken og de mange smukke gårde i området, det smukke Missions hus på Hyldegårds Tværvej. Både Ordrupvej og Lindegårdsvej havde allerede i 1885 gode butikker, for ikke at tale om Jægersborg Alle med de smukke træer. Overfor Huset ligger det smukke Ordrup Gymnasium opført i 1873,

 

Ordrup by, og Landskabet i 1885-1890 var stadig præget af den gamle by, og var derfor et smukt skue at bevæge sig rundt i. Først omkring 1900-1910 begyndte den store udbygning af byen, som langsomt voksede sig større og større. Gentofte er en rigtig villaby, en af de første der fik denne betegnelse. Der bor i 1890 omkring 7.450 mennesker i Gentofte.

Indretning og hverdagsliv

Hver lejlighed er på ca. 27 m2, hertil fællesareal som trapper, kælder mm., opmålt til i alt 38 m2, og indeholder stue, soveværelse og køkken, med et vindue i hvert rum. Der er haveareal som er beregnet til fælles brug for beboerne i Huset. 


De var i gang med at indrette deres nye bolig, som naturligvis blev istandsat med tidens tapet, og inventar. Det mest almindelige var, at stuen var udstyret med 1 Sofa eller polstrede Stole, et ovalt Nøddetræs Bord og en stor Puffe. På væggen hang Olietryks Billeder, samt et kendt Billede i Hjemmene den Gang. Det hed "Mødet i Skoven".

Sovekamret, som man dengang kaldte det, var i reglen indrettet med en stor Seng med Udtræk, som stod langs Væggen. Foran sengen stod så et ganske simpelt malet Fyrretræsbord med en stor Skuffe i, hvor husfaderen havde sine Papirer og Dokumenter. Det var hans Skrivebord. Så var der en Bogreol til bøger og blade, og så Kakkelovnen som stod i stuen, hvori der blev fyret med Stenkul, som var i så store stykker, at man selv måtte knuse dem i mindre stykker, inden de kunne puttes i Kakkelovnen. 


Det daglige Liv, når man altså ikke lige var fra det bedre borgerskab, formede sig sådan, at manden skulle møde på Arbejde kl. 6 Morgen. Arbejdstiden var i Reglen fra 6 Morgen til 19 Aften med 1 Times Middag. Den blev ikke ændret før i midten af Halvfemserne til 1½ Times Middag.

Børn, der gik i Skole skulle møde kl. 8, og havde i reglen et eftermiddagsjob. Familien spiste samlet til Middag mellem kl.12-13.

Maden var Grønkål, Hvidkålssuppe, Ærter og alm. klar Suppe. Selvfølgelig fik man rigelig med forskellig slags Grød og Vælling. Flæskesteg eller Kalve- og Oksesteg var den gang Herreretter for borgerskabet. Der spistes så til Aften kl. 19. Rugbrødsmellemmadder med Fedt og Margarine eller Kunstsmør, som det hed den Gang. Pålæg var Frikadeller, Kartofler og Ost eller bar Fedtebrød. 


Så var det Aften og Far tændte sin lange Pibe og læste Avisen. Mor havde altid nok at bestille med at sy og lappe og strikke Strømper.  

Husets værdi og indlæggelse af gas

Husets værdi og forbedring

Februar 1887 er det endelige byggeregnskab opgjort og værdisat til at være: 
Opførelse af ejendommen Kirkevej 2- 4  kr.     15.539,00

Hertil grundværdi kr. 2.028,00 Ialt værdi 1887 kr. 17.567,00

 

For huset på Kirkevej blev år 1893 et skelsættende år, der blev indlagt gas i bygningen.


Gentofte sogneråd drøftede første gang etablering af gasværket i 1893 af hensyn til land-kommunens" 7.000 indbyggere, samt af hensyn til de mange udflugtsgæster fra København til

Dyrehaven.

 

25 år Jubilæum i foreningen 10 år i Huset

Livet går sin gang, og der sker ikke de store ting.

25 år jubilæum i foreningen Huset er 10 år

Den 10. februar 1897 afholdes 25 års jubilæum. Der fortælles ikke hvor det blev afholdt eller hvilken festivitas der blev tildelt medlemmerne i foreningen. Men det ses af protokol at der stadig i 1898 var flere forskellige kasser, bl.a. Understøttelsesfond, Byggefondet, Lånefonden, Hospitalsfonden. Det var kort sagt et meget velfunderet hjælpesamfund der var opbygget af borgerne i Ordrup Sogn.
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE